Den 12 september 1923 stävade skonaren Hermes ut från Umeå. Bland besättningsmännen fanns, den då 18-årige, nyss påmönstrade, obefarne jungmannen Elof Henrik Vestberg, bördig från Myckelgensjö. Hans livs äventyr tog här sin början. Efter några månader lämnade han Hermes, för att sedan mönstra på det fartyg som skulle ta honom ut på världshaven. Ett år senare har den obefarne jungmannen avancerat till matros och kommit till USA. Han har kommit till New York, men när fartyget sedan lämnade USA, då var det utan sin yngste matros. Elof var inte med, han var svårt sjuk och fick därför tillbringa en lång tid på sjukhus.


Ewi och Elof i USA, 1925

Innan Elof lämnade Sverige fick han av sin mor, min mormor, adressen till en god vän till henne, Anna Hedman från Kramfors i Ådalen, som emigrerat till USA. Hon bodde i West New York och var gift med snickaren Oscar Norden, även han från Sverige. Paret hade en dotter i övre tonåren som hette Ewi.

När Elof skrevs ut från sjukhuset sökte han upp familjen Norden och då han inte var fullt återställd efter sin svåra sjukdom, fick han stanna en längre tid som konvalescent i deras hem. Tycke uppstod, som det ibland heter, emellan de båda ungdomarna, men efter något år bröt Elof upp, mönstrade på ett fartyg och lämnade USA.

Om det var äventyrslust eller längtan hem som var drivkraften när han gav sig av vet ju ingen, men i mitten av 30-talet, efter att ha varit borta mer än ett årtionde, kom han till Yttersel till sin syster Maria, min mor. Han bodde några år i Gottne och Yttersel, men drog sedan norrut, till kraftverksbyggena i Norrbotten. Något av de första åren på 50-talet flyttade Elof till Bålsta, norr om Stockholm. Han hade en liten verkstad där han tillverkade turistsouvernirer och prydnadsartiklar i trä och metall. Nästa anhalt på Elofs resa blev Ramsele. Något av de sista åren på 50-talet köpte han en liten stuga där och ägnade sig sedan mest åt jakt och fiske.

1965 hade fyra årtionden passerat sedan Elof lämnade USA. Oscar och Anna Norden var båda döda, min mormor var borta, och Ewi, hon hade blivit ensam efter ett långt men barnlöst äktenskap.

Kontakterna över Atlanten som tidigare skedde mellan mormor och Anna Norden hade följdaktligen upphört, men upprätthölls nu av min mor och Ewi.

I ett av sina brev frågade Ewi efter Elof, den unge sjömannen från Sverige som 40 år tidigare vistats i hennes hem i West New York och som hon då varit så förälskad i. Hon ville ha hans adress för att kunna meddela honom att han, när som helst, om han kunde och ville, var välkommen att besöka henne i USA.

Hösten 1965 reste Elof till USA. Han hade sålt sitt hus i Ramsele och gjort sig av med alla övriga ägodelar. Det enda han hade i bagaget, förutom biljetten, pass och pengar, var en present till Ewi. En vacker pärlcollier som han köpt i en guldsmedsaffär här i Örnsköldsvik och som han bar under kläderna, närmast hjärtat. Ett par månader senare var Ewi och Elof gifta. Efter några år sålde de huset i West New York och flyttade till Melrose, en liten gruvstad i Klippiga bergen, i staten Montana, vilket gav Elof enorma möjligheter att ägna sig åt sina stora intressen, jakt och fiske.

Efter 16 lyckliga år drabbades Ewi av sjukdom och avled 1982. Sina sista år tillbringade Elof i Sierra Vista, Cochise county i Arizona, ett par mil från gränsen till Mexico. Där levde han, ensam med sina minnen, fram till sin död, den 7 maj 1990.

/Sune Edlund